21 Mart 2009 Cumartesi

adaçayı doğaltedavi.net

|VİDEOLAR |BİTKİ RESİMLERİ|


Geri git Şifalı Bitkiler, Doğal Tedavi, Alternatif Tıp, Bitkisel Tedavi, Hastalıklar, kanser, kurdelen, genital sicil, lipom, allerji, saçkıran, saç dökülmesi, faranjit, epididimit, iktidarsızlık, gözaltı morlukları, kısırlık > Sağlık > Şifalı Bitkiler: A-D

Cevapla
LinkBack Konu Araçları Stil
Alt 10-30-2007, 12:29
Administrator
Üyelik tarihi: Jun 2005
Yaş: 51
Mesajlar: 3.284
igokcek is on a distinguished road
Standart Adaçayı, Salbei, Salvia officinalis

ADAÇAYI
Çok Yıllık






0,4-0,8 m
5-8 Aylar
Ca, Ar, Na
Yaprakları, Eteryağı

Adaçayı, Salbei, Salvia officinalis L.






Şifalı Adaçayı
Tıbbi Adaçayı

Familyası: Ballıbabagillerden, Lippenblütengewâchse, Lamiaceae (Labiatae)

Drugları: Adaçayı yaprağı; Salviae folium
Adaçayı eter yağı; Salviae aetherolaum
Adaçayının yaprakları ve çiçekleri çay ve lapa yapımında, eter yağı (hülasası=uçucu yağı ), natürel ilaç ve aroma tedavisinde kullanılır.


Giriş: Adaçayının 700 türü olduğu ileri sürülmektedir ve bunlardan en önemlileri Tıbbi Adaçayı; Salvia officinalis, Dallı Adaçayı; Salvia triloba, Misk Adaçayı; Salvia sclerea, Yüksük Adaçayı; Salvia sideritis ve İspanya Adaçayı; Salvia lavandulitolia ve de Çin Adaçayı; Salvia miltiorrihiza?yı sayabiliriz. Tıbbi Adaçayının yetiştiği yöreye göre çeşitli alt türleri vardır ve bunlardan en önemlileri; Dalmaçya Adaçayı, Türk Adaçayı, Arnavut Adaçayı ve İtalyan Adaçayını sayabiliriz. Adaçayının bulunuş tarihi çok eski olup ilk Seydenham 1717?de veremlilerde görülen gece terlemesine karşı kullanmış ve başarılı sonuçlar elde etmiş. Onu takip eden Ferranini şeker hastaları üzerinde yaptığı deneylerde Adaçayının kandaki şekeri düşürdüğünü tespit etmiştir. (0.Leseer.557) ve bu araştırmaları diğer araştırmalar takip etmiştir. Adaçayının vatanı Balkanların sahile yakın bölgeleri Dalmaçya, Arnavutluk ve Trakya olup, buradan önce bütün Akdeniz bölgesine ve zamanla ılıman ve subtropik ülkelere yayılmıştır. Günümüzde Almanya?da dahi çok yaygın olarak Adaçayı yetiştirilmektedir.


Botanik: Adaçayı 40-80cm boyunda, dikine yükselen yarı çalımsı şekilde bir kökten çıkan gövde oldukça çok çatallaşarak bir küme oluşturur. Yaprakları oval, uçlara doğru sivrice, 4-10cm uzunluğunda, 1-4cm eninde kenarları kalkık, üzeri pürtüklü, grimsi yeşil renkli, alt yüzeyi ise boz renklidir ve keçemsi tüylüdür. Çiçekleri uzunca bir sap üzerinde boğumlarda 5-10?u bir arada bulunur. Çiçeklerin kupa yaprakları taç yapraklarını kavramış olup kahverengimsi kiremit renkli uç kısımları sivricedir. Çiçeklerin taç yaprakları iki dudaklı (çenekli) olup alt dudak üç loplu, üst dudak tek, eflatun, açık mor veya leylaki renktedir.


Yetiştirilmesi: Almanya gibi oldukça soğuk sayılabilecek ülkede yetişen bitki Türkiye?nin hemen her bölgesinde yetişebilir. Soğuk olan bölgelerde bitki donmasın diye üzeri çam dalları ile örtülür. Adaçayını süs bitkisi gibi balkonda da yetiştirmek mümkündür. Ben şahsen yıllardır balkonda Adaçayı yetiştirmekteyim. Türkiye?de Adaçayı diye satılan çay Hakiki Adaçayı olmayıp genellikle Dallı Adaçayı satılmaktadır.


Hasat zamanı: Adaçayının yapraklarındaki eter yağı türevleri çiçek açmadan önce en yüksek orandadır. Bu nedenle Adaçayı yaprakları Nisan-Mayıs aylarında toplanıp kurutulur ise daha kaliteli drug elde edilir. Fakat Kasım?a kadar da yaprakları toplanarak kurutulabilir. Adaçayı yapraklarını kuruturken sıcaklığın 35˚?yi geçmemesi gerekir. Çünkü bu dereceden sonra bitkinin birleşimindeki eter yağı türevleri buharlaşarak yok olur.

Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş?te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.


Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.


Kullanılması:
a) Araştırmalara göre aşırı terleme, gece terlemesi (veremli hastalarda görülür), yüksek tansiyon, şeker hastalığı, dermansızlık, kansızlık, bademcik iltihaplanması ve nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

b) Komisyon E?nin 15.05.1985 tarih ve 90 nolu ve de 13.03.1990 tarih ve 50 nolu Monografi bildirisine göre Adaçayı yaprak çayı, eter yağı, ekstresi veya tentürü başta haricen; ağız ve yutak iltihaplarına, dahilen; sindirim rahatsızlıkları ve aşırı terlemeye karşı kullanılabileceği beyan edilmiştir.

c) Aromaterapisinde; Adaçayı eter yağı, dişeti, ağız, yutak ve bademcik iltihaplarına, aşırı terleme ve sindirim rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Ayrıca sütten kesilmek isteyen emzikli anneler Adaçayını içerse sütten kesilirler.

d) Halk arasında; özellikle Türkiye?nin sıcak geçen yazlarında damda yatmak zorunda olanlar ya sakat kalmaktalar veya ölmekteler. Şayet bu Adaçayının çayını içseler o sıcak insanlara pek dokunmaz. Adaçayı bademcik, dişeti, ağız içi ve yutak iltihap ve yaralarına, aşırı terleme, hararet, şeker hastalığı, dermansızlık, demir eksikliği, sindirim rahatsızlıklarından; şişkinlik, tıkanma, kokuşma, bağırsak iltihapları, el ve ayaklarda terleme, sancılı adet hali ve beyaz akıntıya karşı kullanılır. Ayrıca sütten kesilmek isteyen annelerin sütünü daha kısa sürede keser.


Çayı: Bir kahve kaşığı kurutulmuş veya taze Adaçayı yaprağı demliğe konur ve üzerine 200-300ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.


Sirkesi: Adaçayı yaprağından 20gr bir şişeye konur ve üzerine 80ml sirke ilave edilerek güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir. bu sirkeden günde 3-5defa 1 kahve kaşığı alınır.


Aromaterapisi: Adaçayı yapraklarından bir kısım su buharı ile damıtılmasından (destilasyon) elde edilen eter yağı (hülasası=ekstresi, uçucu yağı ), Aromaterapisinde kullanılır. En kaliteli Adaçayı eter yağı Dalmaçya (Hırvatistan, Bosna) Adaçayından elde edilen yağdır ve onu Türk ve Bulgar Adaçayı yağları takip eder. Adaçayı yağından 2-3damla bir kesme şekere, bir parça ekmeğe veya bir kahve kaşığı kaymağa damlatılarak alınır.

Yan tesirleri: Adaçayının birleşimindeki Thujon?un çok sert ve etkili olması nedeni ile hamile kadınların kullanmaması gerekir. Uzun süre Adaçayı içilmesi halinde Ağustos?ta bile kişinin başı buzdolabında imiş gibi üşüme hisseder. Ağustos 1996?da kendi üzerimde denedim.

Çok Yıllık
0,5-1,2 m
5-8 Aylar
Ca, Ar, Na
Yaprakları, Eter yağı

B) Dallı Adaçayı, Türkischer Salbe, Salvia Triloba







Elma otu
Dağ elması
Elma Adaçayı

Familyası: Ballıbabagillerden, Lippenblüttengewâchse, Lamiaceae (Labiatae)
Drugları: Dallı Adaçayı yaprağı; Salviae trilobae folium
Dallı Adaçayı eter yağı; ? ? aetheroleum

Dallı Adaçayının yapraklarının çayı yapılır ve eter yağı Elma yağı diye anılır.


Botanik: Ben Antalya Kaş ve Frankfurt botanik bahçesinde fotoğraflarını çektim. Türkiye?deki ve Almanya?daki iklim şartları nedeni ile bitki o kadar farklılık gösteriyor ki bilmeyenler bu iki bitkiyi iki farklı tür zannederler. Türkiye?nin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yabani olarak yetişir. Yaprakları boz renkli, kenarları kalkık, yanlarda küçük birer yan yaprakları vardır. Dallarının üst kısımlarındaki yaprak saplarının dibinden çıkan bir sap üzerinde 5-10adet çiçek bulunur ve bunun gibi 5-10adet çiçek demeti bulunur. Çiçekleri pembemsi eflatun renklidir. Bitkiye elma otu veya Elma Adaçayı denmesinin sebebi bitkinin üzerinde küçük elma şeklinde kozalakları olduğundan bu şekilde anılır. Türkiye?de yabani olarak yetişen bitki kültür bitkisi olarak ta yetiştirilebilir.


Birleşimi:

Tesir şekli: Antiseptik (mikrop öldürücü), antimikozit (mantarları yok edici), hafif tansiyon düşürücü, kandaki şekeri düşürücü, krampları çözücü, balgam söktürücü ve teskin edicidir.

Kullanılması: Dallı Adaçayının birleşimindeki yüksek orandaki Cineol nedeni ile bu bitki daha çok Okaliptüs gibi etki yapıcı özelliğe sahiptir. Bu Dallı Adaçayı öksürük, üşütme, bronşit ve şeker hastalığına karşı kullanılır.

İki-Çok Yıllık
0,8-1,5 m
5-8 Aylar
Ca, Ar
Otu, Eter yağı

C) Misk Adaçayı, Muskat Salbei, Salvia sclarea





Ayıkulağı
Tüylü Adaçayı

Familyası: Ballıbabagillerden, Lippenblüttengewâchse, Lamiaceae (Labiatae)
Drugları: Misk Adaçayı otu; Salviae sclareae herba
Misk Adaçayı eter yağı; Salviae sclareae aetheroleum

Misk adaçayının kökleri hariç tamamı çay yapımında ve eter yağı elde edilerek Aromaterapisinde kullanılır.


Botanik: Misk Adaçayının vatanı Türkiye, Kafkaslar, Türkistan ve Horasan?dır. Asıl vatanı Türkiye olan bitki günümüzde İtalya ve Fransa gibi ülkelerde daha çok yetiştirilmektedir. Yaprakları yumurta veya kalp şeklinde, 20-40cm uzunluğunda, 15-25cm eninde, kenarları kertikli ve hafif dalgalı üst yüzeyi pürtüklü, önce koyu yeşilken sonra grimsi yeşil bir renk alır. Çiçekleri uzunca bir sap üzerinde olup her boğumda 4-8pembe çiçek bulunur. Çiçeklerin hemen altında dil veya kalp şeklinde pembe kupa yaprakları vardır.


Yetiştirilmesi: Misk Adaçayının tohumları Mart?ta yastık veya saksılara ekilerek ilkbaharda bahçe ve tarlalara ekilir.


Hasat zamanı: Yerden 5-10cm kesilerek yaprak ve çiçekleri gölgede kurutulur ve bundan ya çay ya da eter yağı elde edilir.


Birleşimi: Misk Adaçayının birleşimindeki en önemli maddeler;
a) Eter yağı türevleri %0,1-1,1 arasında olup en önemlileri; %45-75 Linalylasetat, %9-25 Linalool,%0,4-5 Caryophyllen ve az miktarda Terpineaon, Geraniol, Nerol, Camphen, Limonen ve α/B-Pinen Misk Adaçayı damıtılırken çok miktarda dal ve sap bulunursa o zaman çok miktarda Sclareol içerir ve buda kaliteyi düşürür.


Tesit Şekli: Antiseptik(Mikropları öldürücü),teskin edici,iltihapları önleyici ve krampları çözücüdür.


Kullanılması: Misk Adaçayı?nın çayı ile ağız içi ve yutak iltihaplarına karşı gargarası yapılır.Misk Adaçayı?nın sap ve yapraklarından eter yağ elde edilirse bu az kaliteli olduğundan bu yağ parfüm ve sabun yapımında kullanılır.Çiçeklerinden elde edilen eter yağ?ı ise aroma tedavisinde kullanılır. Misk Adaçayı?nın çiçeklerinde elde edilen 1. kalitedeki Misk Adaçayı eter yağ teskin edici, sinirleri kuvvetlendirici, cinsel gücü artırıcı, tansiyonu düşürücü ve antidepresif (Depresyonu önleyici) olarak kullanılır.

Masaj yağı:



Çok Yıllık
0,5-1 m
5-8 Aylar
Ca
Yaprakları, Çiçekleri
D)Yüksük Adaçayı, Fingerhut Salbei, Salvia Sideritis L.




Çiçekli Adaçayı
Ege Adaçayı

Familyası: Ballıbabagillerden, Lippenblüttengewâchse, Lamiaceae (Labiatae)

Drugları: Yüksük Adaçayı otu;Salvia?e Sideritis Herba
Yüksük Adaçayının çayı içilir.


Botanik: Yüksük Adaçayının vatanı Türkiye olup, Türkiye?nin Akdeniz ve Ege Bölgesinde yabani olarak yetişir. Boyu 1 m ye kadar uzanan bitki karşılıklı dallara ayrılır.Her dalın üst kısmında çiçek demetleri oluşur.Ortadaki ana dalda 15-25 çiçek ve yandaki dallarda 10-15 çiçek bulunur.Çiçekleri kavrayan iki kupa yaprağı bir çanak gibi durur.Yetiştirilmesi ve hasadı aynı şekildedir.Tadı güzel olduğundan Antalya ve civarında içilir, fakat fazla incelenmediğinden fazla bilgiye sahip değiliz.

Geniş bilgi için Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp ismli kitabımızda mevcuttur.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.Gökçek Diyet

Eklenen Resim Ön İzlemesi

Konu igokcek tarafından (06-06-2008 Saat 11:27 ) değiştirilmiştir..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz Aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:32 .


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2009, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.1.0

Sağlık Siteleri Buluşma Noktası - www.saglik-siteleri.com |

|Dogal tedavi | AlterNatif TıP | Bitkisel Tedavi | GokcekAktar | Gokcekİksir | Tonik | Tentur | Diyet | Aloeverabu | Nonibu | ZenceFiL | Vucut | SifalıBitkiler | Frmsever | Bilgeforum | Turksiteler100 |
Turk Siteler 100 - Site Ekle - Link Ekle - Toplist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder