21 Mart 2009 Cumartesi

yetiştiği bölgeler

Ana Vatani
Anadolu ve Dogu Akdeniz kiyilari oldugu söylenirse de bu pek kesin degildir.

Yetistigi bölgeler
Bati ve Güney akdeniz kiyilari, Güney, Orta ve Bati Anadolu

Bir başka cins olan çayır adaçayı (Salvia pratensis -Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir.
Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir.
Çayır Adaçayı (Anadolu adaçayı)
batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir. Anadolu adaçayından "elma yağı" veya "acı elma yağı" denilen yağ da üretilmektedir.
Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi (bahçe) adaçayına benzemektedir. Fakat burada tanıtmaya çalışacağımız bahçe adaçayı (tıbbi adaçayı) ise, şifalılık bakımından daha etkilidir.

Ballıbabagiller familyasındandır. Dünyada sıcak ve ılıman bölgelerde yetişen 450 kadar adaçayı türü vardır. Ülkemizin Batı ve Güneybatı bölgelerinde bunlardan bazıları yetişmektedir. Genelde tohumuyla kendiliğinden çoğalan adaçayı bitkisi, istenirse gövde çelikleriyle de üretilebilir.
Konumuzu en çok ilgilendiren Tıbbi adaçayı (S. officinalis) türünün anayurdu Akdeniz havzasıdır. Bu türün yapraklarında, oleum salisae adı verilen uçucu yağ, B vitamini ve tanen ile birtakım acı maddeler bulunur. Bu yapraklardan hazırlanan çay, uzun zamanlardan beri bedeni güçlendiren tonik olarak içilmektedir. Tıbbi adaçayı Türkiyede az yetiştiğinden, yerine, ülkemizde yaygın olan ve benzer özellikleri taşıyan Anadolu adaçayı (S. triloba) türü tüketilmektedir. Bu adaçayı bazı yerlerde salça ve yemeklere çeşni vermesi için katılır.

1 yorum:

  1. Adaçayının Yararları" Nelerdir?

    Ülkemiz Tüm insanlar günlük ortalama en az 2 - 3 bardak çay içer­. Çay içmek artık insanlarımızda bir ihtiyaç, bir alışkanlık haline gelmiştir. Bir çok yer­de bir çok tür çay bulu­nur­. En çok seçilen çay ise bildiğimiz siyah çaydır­­. Yararı olduğu bilenen bu siyah çayın aynı an­da zararı da bulunmaktadır­­. Bun­dan dolayı siyah çay yerine daha yararlı olan farklı bitkisel çaylar tercih etmek gerekir­­. Bu çaylar­dan bir tane­si de adaçayıdır­­. Son zamanlar­da popülerliği oldukça yükselen bir çay çeşididir ve sağlık hususun­da insanlar için oldukça yararlıdır, bilhassa vücuda­.
    https://www.bitkibul.com/2020/10/adacaynn-yararlar-nelerdir.html

    YanıtlaSil